Mangel på it-nørder koster milliarder

It-virksomheden Netcompany afviser i dag kunder, fordi man mangler hænder. Der er rift om de dygtige it-ansatte, og efterspørglsen vil stige i fremtiden, vurderer DI

Væksten sprudler i it-virksomhederne, men mangel på kompetente hænder gør, at it-virksomheden Netcompany i øjeblikket er tvunget til at afslå nye ordrer.

“Vi siger faktisk nej til en del kunder, fordi vi ikke altid har kapacitet,” siger adm. direktør André Rogaczewski, Netcompany, der alene i år vil ansætte 120 personer med it-baggrund.

Manglen på kompetent arbejdskraft i it-sektoren er så alvorlig, at DI ITEK, der repræsenterer 300 teknologivirksomheder, vurderer, at branchen i dag går glip af et lille millardbeløb i indtjening.

I dag mangler der ifølge DI ITEK omkring 1000 højtuddannede it-kandidater i branchen. Der er tale om absolutte nøglemedarbejdere, der bl.a. udvikler nye produkter, og derfor er nødvendige for vækst.

Hos it-virksomheden Siteimprove forventer man en indtjeningsvækst på 55 pct. i år. Det afhænger af, at man kan ansætte nye folk til udviklingsafdelingen, hvor man i øjeblikket har 18 mand siddende. Det skal blive til 50 inden for de næste to år.

“Der må jeg bare sige, at gode it-folk er en eftertragtet vare,” siger adm. direktør og stifter Morten Ebbesen, Siteimprove.

“Indtil videre har vi fået de folk, vi gerne vil have, men det er en stor mundfuld at gå fra 18 til 50.”

Siteimprove, der omsatte for 94,5 mio. kr. i 2014 mod 61,5 mio. kr. året før, bliver derfor kastet ud i en ekstrem rekrutteringskamp, hvor man ifølge Morten Ebbesen skal konkurrere med andre virksomheder som Netcompany og NNIT om den kompetente arbejdskraft.

Selskabet har nu hyret en recruiter, der skal være med til at øge Siteimproves synlighed over for bl.a. DTU-studerende.

Væksten bliver stoppet

Hos Netcompany må man ifølge André Rogaczewski gøre en ekstraordinær indsats for at ansætte de 120 personer med it-baggrund i år.

“Du skal finde de 120 gode, og det er meget svært. Alle leder efter de her mennesker, så der er stor rift på de rigtige it-folk i Danmark. Det er et kæmpe problem,” siger han.

Adspurgt om rekruttering af den rigtige arbejdskraft står i vejen for Netcompanys vækst i dag, svarer han:

“Ja, det er der ingen tvivl om, at det kan gøre. Jeg har flere eksempler på, at væksten simpelthen bliver stoppet af, at vi må vente og sige til kunden, at det kræver, at vi skal have de her personer på.”

Ifølge ham vækster Netcompany p.t. forretningen med 20 pct. om året på både top- og bundlinje. En fortsat vækst kræver, at man ansætter nye folk.

“Jeg kan godt mærke, at det bliver sværere og sværere. I det øjeblik jeg ikke kan ansætte nye dygtige folk, vil det gå ud over væksten,” siger André Rogaczewski.

Udfordringer med at rekruttere arbejdskraft i it-branchen er langtfra ukendt. På trods af at optaget på it-universiteterne er steget siden 2004, efterspørger virksomhederne fortsat de såkaldt hårde it-kompetencer, dvs. datologer og it-ingeniører.

De omkring 1000 højtuddannede it-kandidater, branchen ifølge DI ITEK mangler i dag, vil stige i fremtiden, vurderer man.

Kan glippe mia

en fremskrivning, organisationen offentliggør onsdag, estimerer DI ITEK, at der i 2020 vil mangle 3000 højtuddannede it- og elektronikkandidater i branchen.

“Vi har ikke sat tal på det, men baseret på antallet – hvis der mangler 3000 højtuddannede i 2020 – så er vi oppe i et milliardbeløb, som virksomhederne direkte går glip af i indtjening,” siger Adam Lebech, branchedirektør i DI ITEK.

Han ser rekruttering som det største problem for virksomhederne:

“Det er allerede et problem i dag. Virksomhederne kan ikke finde de kvalificerede medarbejdere, de skal bruge.”

I sidste uge offentliggjorde en anden brancheorganisation, IT-Branchen, en måling blandt organisationens medlemmer. Her svarede 39 pct. af de medvirkende 242 virksomheder, at de ser manglen på arbejdskraft som den største barriere for vækst.

“Det er simpelthen den største hæmsko for den store vækst, vi som område bør have i den digitale tidsalder,” siger Birgitte Hass, adm. direktør hos IT-Branchen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.